Sadzić orzechy laskowe Tonda di Giffoni - bezpośrednio z certyfikowanej szkółki najwyższej jakości
Tonda di Giffoni - odmiana pochodzenia włoskiego, rozpowszechniona w różnych rejonach świata dzięki swoim cechom adaptacyjnym. Roślina ma średnio-wysoką wigor, o wzroście pół-wzniesionym. Jest to wczesna odmiana, bardzo wydajna, z wysoką dostępnością pyłku; w obszarach śródziemnomorskich kwitnienie jest protandryczne, a w obszarach umiarkowanych protoginiczne i homogamiczne.
Owoce są średniej wielkości (2,5-2,8 g), okrągłe, jasnobrązowe, umiarkowanie prążkowane, z okrywą dłuższą niż owoc. Rdzeń stanowi 46-48% wagi owocu i ma bardzo dobry smak, zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i do przemysłu.
Jest słabo odporny na roztocza pąków (Phytocoptella avellanae), ma średnią odporność na chrząszcza orzechowego (Balaninus nucum) i wysoką odporność na grzyb Anisogramma anomala. Zbiera się go pod koniec września.